Proč je důležité míti čisté sklo?

Lidové pořekadlo praví, že „čistota je půl zdraví.“ V pivní a restaurační branži to platí dvojnásob. Možná vám to přijde jako zcela bezvýznamná věc, ale čisté pivní sklo je alfou a omegou, a ovlivňuje chuťový a vizuální zážitek. U vína a nápojů bez pěny, nezáleží na tom, zda sklo myjete ručně nebo v myčce, ale u pivního skla to neplatí. Pivní pěna vytváří krycí efekt před oxidací a měla by držet na stěnách sklenice. Pokud není sklo dokonale čisté a ošetřené, poznáte to na první dobrou. Někteří by nyní rádi prohlásili, je to banalita a zcela bezvýznamná věc. Ale opak je pravdou. Doma snad taky nepijete a nejíte ze špinavého nádobí, viďte? Dnes si ukážeme, jak to mnohdy dopadá, a jak by správně mělo vypadat.
Pokračovat ve čtení „Proč je důležité míti čisté sklo?“

Jak poznat správně načepované pivo?

Pět znaků správně načepovaného piva:

  • je správně vychlazené – teplota piva je mezi 6 a 8 °C
  • má říz (není mdlé, nestálo dlouho na pultu, sud nezůstal přes noc bez tlaku, od naražení neuplynula dlouhá doba)
  • má hustou krémovitou pěnu, bez viditelných bublin
  • neřetízkuje (pokud ano příčinu lze hledat v nečisté sklenici nebo čepováním do suché, poškozené sklenice)
  • pěna padá pomalu a kroužkuje (znak dobře načepovaného piva a umyté sklenice)

Kam zajít na pořádně načepovaný Pilsner Urquell?
Mrkněte na naši mapku a hledejte podniky, které mají alespoň 4,5 hvězdiček.