U Černého vola

Tato pivnice nabídne vcelku smíšené pocity. Má skvělou atmosféru, je to jedna z tradičních ikon, které v Praze můžete navštívit. Kvalita je ale trochu na houpačce.

Jednou je pivo řízné a velmi dobré chuti s krásnou mikropěnou. Jindy je zase pivo čepované do skla, kde jsou nepatrné zbytky mastnoty, čemuž odpovídá následná kvalita pěny, která je ve výsledku potrhaná a nemá požadovanou konzistenci.

Podnik je třeba ještě vyzkoušet.

Krčma U Krále Brabantského

Velmi stará Krčma s neuvěřitelnou spletí chodeb a sklepů. Bez obsluhy se člověk ven určitě nedostane. Je to až neuvěřitelné, kam krčma sahá.

Pivo je zde vcelku průměrné. V krčmě je poměrně tma, takže se na čistotu skla moc nepodíváte. Chuť je průměrná, jistě se vyplatí jít na kvalitní hladinku k Hrochovi, který je nedaleko.

U Hrocha

Při procházce po hradě najdete spoustu turistických pastí. Hospoda U Hrocha ale past rozhodně není. Jedná se malinkou pivnici, kde budete mít pocit, že se vracíte v čase. Chlapi hrají mariáš o peníze a diskutují o politice.

Pivo je čepované do perfektně čistého skla, které sice není chlazené, nicméně teplota piva je vyladěna tak, že po načepování je vše v naprostém pořádku. Mikropěna je perfektní, pivo má skvělou chuť i říz. Rozhodně doporučuji návštěvu.

Restaurace Pizza Nuova

Pizza Nuova je restaurace, která je zaměřená na Italskou kuchyni. Takto přistupují i k pivu, což rozhodně není nic špatného. Pokud se při konzumaci Italské kuchyně rozhodnete osvěžit se pivem, nebude Vás čekat nadšení, ale ani zklamání.

Čistotě skla se nedá nic vytknout. Pivo je čepováno do dostatečně ostříknutého skla, nicméně není nachlazené, což v zásadě v podniku tohoto typu není chyba. Jsou zaměřeni spíše na vína. Chuť piva je průměrná, ničím nepřekvapí, ale ani nezklame.  Čepování je patrno z fotek. Určitě by bylo fajn mít k pivu také pivní podtácek, protože přeložený obrousek se na sklo lepí.

Pizza Nuova

Pizza Nuova

Lodge am Krippenstein (2109m)

Lodge am Krippenstein je pravděpodobně nejvýše položená Plzeňská pivnice.

V Rakousku, v zemi bílého vína a radleru skutečně najdete Plzeňskou pivnici. Je položená ve výšce 2109m. n. m. v podniku, který najdete na dohled o východu z nejvyšší stanice lanovky, která vede nad vcelku řádnou propastí, takže pivo je po dokončení výstupu pro mnohé velkou odměnou.

Čepují z originální pípy, která je ve velmi pěkném stavu. Sklo je opotřebované, není nikde ostré, pouze je občas jemně poškrábané od myčky. Sklo je perfektně čisté, není na něm znát žádná známka sebemenších nečistot. Před čepováním je sklo velmi jemně ostříknuto vodou, určitě by to chtělo vody více, nicméně v této výšce, kde se každý litr pitné vody dováží, je pochopitelné, proč s vodou šetří. Sklo má při čepování pokojovou teplotu, což je škoda, nicméně je to opět pochopitelné, v podniku šetří každým centimetrem prostoru.

Pivo je čepováno vcelku rychle, nicméně pěna rychle spadne z důvodu nedostatečně propláchnutého skla. Chuť je vcelku průměrná, ke konci zákazníka překvapí hořko-kyselý závěr, který by zde určitě neměl být.

Závěrem se dá říci, že zde dostanete pivo do čistšího skla, než je v polovině podniků v ČR s průměrnou chutí, která potěší každého horala, který je zmožený tůrou. Na to v jaké se pivo čepuje výšce je to příjemný výsledek. V nížině blízko civilizace, by takový výsledek v konkurenci neobstál.

 

Restaurace Laudon

Laudon je něco mezi asijským bistrem a potemnělou šatlavou, ve které k jídlu dostanete uho a k pití umučené pivo s čepicou.

Řízkárna Veranda

Nedokážete si nedělní oběd představit bez řízku a piva? Pak budete na i ve frýdecko-místecké Verandě jako doma – spíše v sedmém nebi. Tolik variací řízků, jako tady, jste v jednom jídelním menu určitě ještě neviděli. Jako přílohu zvolte domácí bramborový salát a fantastický zážitek zapijte svou preferovanou značku piva. Proč výjimečně neupřednostňuji Plzničku? V Řízkárně nezáleží na tom, zda si objednáte šnyta Radegastu nebo plzeňskou hladinku. O výčep se starají samotní mistři – Michal Prokeš (Master Bartender 2016) a Michaela Schmidtová (#2 Radegast Mistr výčepní 2018) – proto bez ohledu na značku a okolností dostanete perfektně ošetřené a načepované pivo. Řízkárna je živoucí důkaz toho, že stačí věci dělat poctivě, s láskou, na nic si nehrát a úspěch se dostaví sám.

Řízkárna Veranda

The Fifties Retro Pub

Na hronovském náměstí se v místě bývalé sámošky zrodil americký pub, který lze však snadno přehlédnout, a omylem byste mohli vejít do pizzerie, která je o patro výše. Trefíte-li správně, objednáním hladinky či šnyta, neprohloupíte. Fifties Retro Pub boří mýty, že blízko hranic se nelze dobře najíst, natož dostat pivo bez čepice a v čistém skle.

Nezbývá mi jinak, než popřát podniku hodně spokojených a vracejících se hostů. Zdejšímu pubu prozatím uděluji krásné 3,5 hvězdičky, avšak zachová-li si obsluha zapálení pro věc, do budoucna pak tu máme potenciál k růstu.

Fifties Retro Pub Hronov

Fifties Retro Pub

Klub Ex

Klub Ex jsem měl zatím čest poznat pouze v restaurační části překrásného secesního objektu. Na horním výčepu (pivnice je dole) mají sklo v chladničce, což pozvedá chuť sudu. Vadí mi tu historický přístup, kdy nevidíte vůbec co se děje za výčepem. Navíc do historického objektu se zdejší „bar“ vůbec nehodí.

Šnyt zvládáme bez zaváhání, jen obsluha trochu tápe. Obědová menu jsou velmi průměrná, leč za pražské ceny, a dříve umřete hlady, než že byste dostali jídlo.

Knajpička

Knajpička je vcelku čerstvý Karlínský přírůstek. O pivo se postarat umí a návštěva tohoto malého podniku určitě není chybou. Sudy jsou v chlazené skříni zhruba 2 metry od výčepu. Podnik nedisponuje chlazenou vanou, což nevadí, perfektně čisté sklo je chlazeno v šuplících hned pod výčepem. Následně prochází ostřikem,  pivo je čepováno velmi dobře s výsledkem perfektní mikropěny, šnyt vypadal přesně tak, jak má být. Při několika návštěvách chuti nebylo co vytknout. Je vidět, že kvalitně čepovaný sud může být lepší, než zanedbaný tank.