Disclaimer: Toto je fanouškovský portál, jehož cílem je osvěta výčepního řemesla a pivní kultury. Pivo je láska
♡ a pivní turistika, stejně jako Pilsner Urquell, spojuje lidi.
Oficiální webové stránky Plzeňského prazdroje naleznete
zde. Pokud hledáte Pilsner Urquell Experience,
klikněte sem.
Plzeňský průvodce » Blog o pivu
Minule jsme si povídali o čistotě skla. Dnes se od šbílboje a vany se sklem přesuneme přímo za výčep. Čepování není raketová věda, stačí se jen držet několika základních principů, a výsledek se dostaví okamžitě.
Pokračovat ve čtení „Jak (ne)čepovat nejen Pilsner Urquell?“
Lidové pořekadlo praví, že „čistota je půl zdraví.“ V pivní a restaurační branži to platí dvojnásob. Možná vám to přijde jako zcela bezvýznamná věc, ale čisté pivní sklo je alfou a omegou, a ovlivňuje chuťový a vizuální zážitek. U vína a nápojů bez pěny, nezáleží na tom, zda sklo myjete ručně nebo v myčce, ale u pivního skla to neplatí. Pivní pěna vytváří krycí efekt před oxidací a měla by držet na stěnách sklenice. Pokud není sklo dokonale čisté a ošetřené, poznáte to na první dobrou. Někteří by nyní rádi prohlásili, je to banalita a zcela bezvýznamná věc. Ale opak je pravdou. Doma snad taky nepijete a nejíte ze špinavého nádobí, viďte? Dnes si ukážeme, jak to mnohdy dopadá, a jak by správně mělo vypadat.
Pokračovat ve čtení „Proč je důležité míti čisté sklo?“
Pět znaků správně načepovaného piva:
- je správně vychlazené – teplota piva je mezi 6 a 8 °C
- má říz (není mdlé, nestálo dlouho na pultu, sud nezůstal přes noc bez tlaku, od naražení neuplynula dlouhá doba)
- má hustou krémovitou pěnu, bez viditelných bublin
- neřetízkuje (pokud ano příčinu lze hledat v nečisté sklenici nebo čepováním do suché, poškozené sklenice)
- pěna padá pomalu a kroužkuje (znak dobře načepovaného piva a umyté sklenice)
Kam zajít na pořádně načepovaný Pilsner Urquell?
Mrkněte na naši mapku a hledejte podniky, které mají alespoň 4,5 hvězdiček.