Proč je důležité míti čisté sklo?

Lidové pořekadlo praví, že „čistota je půl zdraví.“ V pivní a restaurační branži to platí dvojnásob. Možná vám to přijde jako zcela bezvýznamná věc, ale čisté pivní sklo je alfou a omegou, a ovlivňuje chuťový a vizuální zážitek. U vína a nápojů bez pěny, nezáleží na tom, zda sklo myjete ručně nebo v myčce, ale u pivního skla to neplatí. Pivní pěna vytváří krycí efekt před oxidací a měla by držet na stěnách sklenice. Pokud není sklo dokonale čisté a ošetřené, poznáte to na první dobrou. Někteří by nyní rádi prohlásili, je to banalita a zcela bezvýznamná věc. Ale opak je pravdou. Doma snad taky nepijete a nejíte ze špinavého nádobí, viďte? Dnes si ukážeme, jak to mnohdy dopadá, a jak by správně mělo vypadat.

„Faktorů ovlivňujících výsledek je několik, bez čistého skla však nikdy dobré pivo nenačepujete,“ Honza Kropáč, mistr výčepní 2014.

Na rozdíl od vína, kde zásadně sklo vymývat nechcete ani při změně lahve, protože vám zůstane sklenice ovíněná, při objednání další hladinky je nové sklo přímo žádoucí. Také vám teď naskočila husí kůže a vybavili jste si zážitky z venkova, kde někteří „výčepní“ štamgastům pivo načepují do jejich původní skla, bez toho, aniž by ho umyli? Tohle je s přimhouřením akceptovatelné na soukromých zahradních akcích, ale rozhodně ne v gastro provozu. Ovšem ani doma, byste to neměli dělat protože:

  • si tím kazíte zážitek (pivo změní chuť)
  • načepovanému pivu do špinavého skla ihned spadne pěna
  • vzápětí vám zoxiduje

A to je škoda, nemyslíte? Ve třech případech z pěti ovlivňuje sklo kvalitu načepovaného piva. Proto je nutné při mytí skla dodržovat následující zásady:

  • Používat výhradně přípravky určené k mytí skla, které jsou bez chuti a vůně (například Ecoluxin, žádný jar!).
  • Používat houbičku, nestačí hodit sklo jen do Spülboye, a čekat v zázrak.

Prach a jemné nečistoty ve skle

Zda-li je sklo čisté, poznáte podle toho, že po načepování piva se ve sklenici neobjeví žádné bublinky. Viditelné bublinky v pivu signalizují, že ve sklenici byly mikročástice prachu. Toto se typicky stane, když výčepní vezme suché sklo z police a před čepováním ho vůbec nebo nedostatečně opláchne. Mám-li suché sklo, musím ho znovu umýt. V opačném případě pěna rychle spadne.

prach ve skle

PUOR Plaudit Liberec

Mastné sklo

Pokud je někde obsluha přesvědčena o tom, že Spülboy udělá vše za ně, a ideálně v této kombinaci používáme jar, může to dopadnout katastroficky jako na fotografii níže. Roztrhaná a mastná oka mají ke kompaktní, sametové pěně daleko.

mastné sklo

Garantuji vám, že po vypití takového lektvaru vám bude špatně a dostanete aft.

Jak vypadá čisté pivní sklo?

A na závěr příklad toho, jak může po dopití hladinky vypadat perfektně čisté a vychlazené sklo.

Olympia_Vorlicek_ciste_sklo

Zajímá vás, kde dostanete takovou kroužkovanou nádheru? Pak vyrazte do Kolkovny Olympia a když budete mít štěstí, za výčepem potkáte Míru Vorlíčka.

Pokud nad těmito nešvary mávnete jen rukou, pivní osvěty se v tuzemských luzích a hájích nedočkáme. Zkuste se při další návštěvě svého oblíbeného restauračního zařízení zaměřit na sklo v němž pivo dostanete.