Jak (ne)čepovat nejen Pilsner Urquell?

Minule jsme si povídali o čistotě skla. Dnes se od šbílboje a vany se sklem přesuneme přímo za výčep. Čepování není raketová věda, stačí se jen držet několika základních principů, a výsledek se dostaví okamžitě.

pivo s čepicí
Pefektně načepovaná hladinka v restauraci Tiskárna

Co ovlivňuje technika v čepování?

K tomu, abyste na první pohled poznali rozdíl mezi dobře a špatně načepovaným, nemusíte mít abnormálně vyvinuté chuťové buňky. Trabant od Ferrari rozeznáte také laickým pohledem. Ne nadarmo platí, že vybíráme a jíme očima. V případě piva jsou důvody pro zavrhnutí parodie následující:

  • vizuální prožitek
  • dobu, jak dlouho vydrží pěna
  • chuť

Při správném načepování pěna padá, která brání kontaktu piva se vzduchem (oxidací), padá pomalu. Tím je zajištěna dlouhotrvající nezměněná chuť. Pokud již máte několikáté pivo, a chcete ho mít stále čerstvé, dejte přednost šnytu před hladinkou.

V hlavních rolích: Lukáš Vitásek z restaurace Na Hradčanské

Uvidíte-li někdy výčepního, který vyvádí s pivem výše uvedené psí kusy, upozorněte ho, že takhle se to nedělá a běžte raději jinam. Nechcete si přeci zkazit chuť.

Jak správně čepovat?

  • upustíme pěnu
  • přiložíme půllitr a pod úhlem 45° začneme čepovat pěnu
  • ponoříme kohout pod pěnu a otevřeme kohout naplno
  • se zvyšujícím se množstvím načepovaného piva postupně sklo narovnáváme
  • po zavření kohoutu nenecháváme zbytečně dokapat zbytky pěny

Nezáleží na tom, jaký máte výčep. Uvedený postup lze dodržet i v případě párty pípy. Při správně seřízeném výčepu a celý výše uvedený proces zabere průměrně 6 sekund. Nepřipadá do úvahy žádné „rozčepování“ a „dotáčení“ na několikrát. Pivo musí opustit sud či tank v té nejlepší kondici.

V hlavních rolích: Lukáš Svoboda – mistr světa v čepování piva Pilsner Urquell za rok 2010 a spolumajitel konceptu Lokál.

Videokoutek aneb Jak čepují Mistři výčepní

Dívejte se výčepním pod ruce, sledujte je při práci (jak myjí sklo, čepují, …) a neváhejte se s nimi zapojit do řeči.

V hlavních rolích: Miroslav Vorlíček z Kolkovny Olympie

Víte jak čepuje pivo mistr? #restauracekotelna

Zveřejnil(a) Kotelna dne Neděle 28. květen 2017

V hlavních rolích: Honza Kropáč z restaurace Kotelna